Neigong

Neigong kun je vertalen als innerlijke kunde of vaardigheid. Simpel gezegd: neigong is het proces waarmee je je fysieke lichaam kunt conditioneren, je innerlijke universum cultiveren en je  bewustzijn verruimen. In tegenstelling tot qigong bestaat neigong niet uit een serie vastgestelde oefeningen of bewegingen. Het is eerder een serie van ontwikkelingsstadia waar je je als beoefenaar doorheen beweegt. Het lijkt in veel opzichten op de hogere geestelijke stadia van yoga. Ook in het achtvoudige pad (gebaseerd op de yoga sutra’s van Patanjali) wordt het lichaam eerst klaar gemaakt door middel van houdingen of asana’s om het lichaam te openen, sterk te maken en blokkades op te heffen. Zodra dat stadium is volbracht kan men verder gaan met het hogere en gevorderd energetisch werk.

 

De voordelen van neigong

Neigong is voortgekomen uit het Taoïsme en leidt de beoefenaar door een innerlijk transformatieproces. Hierbij kunnen emotionele trauma’s, vaste denkpatronen en geconditioneerd gedrag worden losgelaten in lichaam en geest. Verder vergroot het je zelfbewustzijn, je algehele welzijn en gezondheid en kom je tot een betere mentale balans. Het uiteindelijke doel is dus om terug te keren naar ons ware natuurlijke zelf, los van alle conditioneringen, emoties en aangeleerd gedrag dat we vanaf onze geboorte hebben opgeslagen in ons energiesysteem. De volgende voordelen kun je met consequente neigong training bereiken:

- Je spieren beginnen te ontspannen en je lichaam wordt zachter

- Oude blessures verdwijnen

- Je immuunsysteem begint beter te functioneren

- Je geest wordt kalmer en het wordt steeds makkelijker om echte stilte te bereiken

- Je lichaamsstructuur verandert omdat je steeds dieper liggende spanningen los laat

- Het energetisch lichaam ontwaakt, oude emoties komen vrij en je wordt emotioneel stabieler

 

Controle krijgen over je lichaam, adem en centrum (dantien)

Neigong is er in essentie op gericht om het lichaam klaar te maken voor hoger energetisch werk.

Eerst breng je het lichaam onder controle, vervolgens de adem en tenslotte leer je je met je ‘mind’ je energielichaam te bewegen.


Controle over het lichaam

Om het lichaam onder controle te krijgen, moeten we eerst het gehele lichaam strekken, alle gewrichten openen en ruimte creëren om stagnaties en blokkades te verwijderen. Zodra het lichaam geopend is, kunnen we het opnieuw gaan vormen en ervoor zorgen dat de energie optimaal van top tot teen kan doorstromen. Of klassiek gezegd: optimaal verbonden tussen hemel en aarde. Dit voorbereidende werk vind je eigenlijk in alle lichamelijke disciplines terug waarbij de beoefenaar altijd eerst zijn of haar lichaam gereed maakt voor het ware werk. Als je bijvoorbeeld morgen een danser of gewichtheffer wilt worden, dan zou je de nodige voorbereiding moeten doen om je fysieke lichaam in de juiste vorm te krijgen. Bij neigong is dit niet anders; het enige verschil is dat we het lichaam op een zeer specifieke manier trainen voor de innerlijke cultivering. Als voorbereiding maken we gebruik van qigong end daoyin oefeningen om qi vrij door het lichaam te laten circuleren en pathogene energie die vastzit in de gewrichten te mobiliseren en uit je lichaam te drijven. Deze oefeningen helpen dus om het lichaam verder te openen, inwendig meer ruimte te creëren maken en een steeds efficiëntere houding aan te leren.

 

Controle over de adem

De adem dient als een brug tussen het fysieke en energielichaam. Tevens is het het belangrijkste middel om onze geest onder controle te krijgen tijdens de beginstadia van onze spirituele ontwikkeling. Soms wordt wel gezegd dat je moet focussen op je ’natuurlijke’ ademhaling, maar helaas is dat niet juist omdat veel mensen op een slechte en ongezonde manier ademen! Daarom moeten we onze wijze van ademhalen op verschillende manieren hertrainen zodat we deze efficiënter kunnen gebruiken voor onze training. Door middel van de adem leren we steeds dieper te ontspannen, kunnen we inwendig druk opbouwen en tenslotte vormt het de basis voor het diepgaande proces van Sung, ofwel ‘loslaten.’

 

Controle over het centrum (dantien)

De kwaliteit en de beweging van qi is van cruciaal belang in neigong. We streven naar gezonde en goed functionerende qi die op de juiste manier door het lichaam circuleert. In de beginfases van de training wordt deze geleid vanuit het lichaamscentrum, oftewel de onderste dantien. We gebruiken hierbij geen visualisatie of verbeelding op welke wijze dan ook. In plaats daarvan maken we gebruik van specifieke oefeningen om duidelijke en tastbare resultaten te ontwikkelen: het zuiveren van pathogene qi uit het lichaam en het optimaal laten circuleren van qi door de kanalen. De Dantien is het centrum voor al deze activiteiten tijdens de basistraining en onze eerste doelstelling is om de dantien op de juiste wijze te lokaliseren en ontwikkelen. Hierdoor krijgen we met onze 'mind' toegang tot het energielichaam en kunnen we echt gaan werken met qi (Qigong). Deze oefeningen stellen ons in staat om lichaam en geest voor te bereiden voor het hogere spirituele werk met het bewustzijn zelf, zoals Neidan (zittende meditatie).