Norbert Reinderman

Hoewel geboren in het westen heb ik meer een oosterse ziel want de liefde voor oosterse vechtsport en meditatie zat er al vroeg in. Op mijn tiende begon ik met karate en daarna overgestapt op combat training, een mengeling van jiu jitsu, judo, aikido en karate. Met veel bewondering leerde ik hier allerlei effectieve technieken in zwaard-, mes en stokvechten.

Daarnaast had ik van jongs af aan al veel interesse in de spirituele zijde van de vechtkunst maar aangezien daar weinig aandacht aan werd besteed, heb ik op mijn 20e een vierjarige opleiding Raja yoga gevolgd waarin het 8-voudig pad naar de verlichting stap voor stap wordt uitgelegd. Met ziel en zaligheid heb ik me in deze Indiase kunst verdiept maar bleef door mijn rug helaas steken in mijn ontwikkelingen en moest mijn koers verleggen.

Op mijn 30e belandde ik zo bij tai chi en moest weer veel af- en aanleren, met name de kunst van het weglaten. Wederom was ik gefascineerd door deze bewegingskunst en stond regelmatig gewapend met een pollepel in mijn flatje de pas geleerde zwaardbewegingen te oefenen. Na vier jaar Chen man Ching stijl maakte ik de overstap naar Tai chi Den Helder van Jan Plomp. Onder zijn enthousiaste leiding heb ik diverse zwaard-, sabel- en waaiervormen geleerd. Om mijn prestaties langs de meetlat te leggen, heb ik verscheidene keren meegedaan aan het open Nederlands kampioenschap en diverse medailles in de wacht gesleept.

In 2012 kwam ik in contact met mijn huidige docent, Damo Mitchell van Lotus Neigong. Deze bijzondere leraar heeft rechtstreeks getraind onder diverse Chinese meesters en is zeer onderlegd in Tai Chi, Hsing I,  Bagua, Chinese geneeskunde, neigong (daoistische yoga) en alchemie (meditatie). In 2016 ben ik hier officieel qigong instructeur geworden en blijf regelmatig trainen in het buitenland om mijn kennis verder te verdiepen in deze wondere oosterse kunsten. Wat ik heb geleerd, wil ik ook graag delen. Dus schroom niet en kom een keer langs voor een proefles.