09. april 2019
Als je net begint met qigong zul je telkens horen dat je moet 'ontspannen', of 'los laten', oftewel 'Sung’ of ‘Song' in het Chinees. Hoewel dit misschien eenvoudig klinkt, is het eigenlijk van de moeilijkste aspecten van de interne kunst. Het is niet simpelweg een aanwijzing die je onmiddellijk op kunt volgen, maar het is eerder een continu proces van telkens weer loslaten en opnieuw leren verbinden dat een geleidelijk en constant onderdeel wordt van de dagelijkse training.
28. augustus 2018
Qigong is na yoga bezig aan een opmars, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid en vooroordelen over. Met name het idee dat het een soort bejaardengymnastiek is. Om wat licht in de duisternis te brengen en een onzichtbare en ontastbare substantie als qi tastbaarder te maken, wil ik de komende tijd een serie artikelen schrijven waarin ik de basisbegrippen van Qigong nader toelicht. Dit eerste artikel gaat over de noodzaak van stretchen voor qigong.
28. februari 2018
In de afgelopen jaren heb ik veel nieuwe mensen in mijn qigong lessen ontvangen en daarbij valt het op dat qigong bij velen een enorm grijs gebied is. Hieronder een poging om voor nieuwkomers de meest gestelde vragen op een simpele manier toe te lichten.