Cursus Zhan Zhuang (staande meditatie)

Donderdag 7 oktober, van 19:30 tot 20:30, verzorgt Norbert Reinderman een gratis introductieles Zhan Zhuang in sporthal De Slenk aan de Drs F. Bijlweg 45. Hierin licht hij de filosofische en theoretische achtergronden van zhang zuang qigong nader toe. Aansluitend is het tijd om de principes zelf aan den lijve te ervaren.

 

De 10-weekse cursus begint aansluitend op 14 oktober (zelfde tijd en locatie), waarin je verschillende oefeningen (dynamisch en statisch) leert om je bewust te maken van de qi stromen en hoe je deze door regelmatige oefening kunt verdiepen en versterken.

Leer in tien lessen de beginselen van Zhan Zhuang: de kunst van het staan als een boom

Zhan Zhuang betekent "staan als een boom" en houdt het midden tussen qigong en meditatie. Voor veel mensen is het beoefenen van Zhan Zhuang in het begin een complete verrassing. Er zijn geen zichtbare externe bewegingen, terwijl het juist een zeer energiek trainingssysteem is. In tegenstelling tot veel andere methoden, ontwikkelt Zhan Zhuang onze innerlijke energie op zeer effectieve wijze, in plaats van deze te verbruiken zoals in moderne fitness oefeningen. 

 

Zhan Zhuang Qigong bestaat uit een serie van goed gebalanceerde staande posities die de energiestroom doen toenemen en de innerlijke kracht opbouwen. Het Zhan Zhuang systeem is gebaseerd op een unieke samenvoeging van inspanning en ontspanning die het hele organisme stimuleert, reinigt en intern masseert. 

 

Qigong betekent "een oefening om qi (of chi) te ontwikkelen”. Deze vorm van qigong, Zhan Zhuang, is ongeveer vierduizend jaar oud, en wordt gebruikt voor het ontwikkelen van kracht voor vechtkunsten, zelfgenezing, het verlagen van bloeddruk, het stimuleren en verdiepen van de ademhaling, het reduceren van stress en pijn, en het verbeteren van de gezondheid en energie in het algemeen. Zhan Zhuang ofwel "staan als een boom" is een toepasselijke titel omdat alle houdingen staand en volledig bewegingsloos worden uitgevoerd.  

 

Door de beoefening van Zhan Zhuang Qigong zijn we in staat om voordeel te halen uit ons hele potentieel, zowel fysiek als mentaal, zonder onszelf daarbij uit te putten.